April 17 2014 11:49:56
Navigation
 Samura
bullet.gif Home
bullet.gif School Administrator
bullet.gif Academic Staff
bullet.gif Warden's Council
bullet.gif PIBG
bullet.gif ALUMNI SAMURA
bullet.gif Location
bullet.gif Articles
bullet.gif Photo Gallery
bullet.gif News Categories
bullet.gif Web Links
bullet.gif Downloads
bullet.gif FAQ
bullet.gif Discussion Forum
bullet.gif Contact Me
bullet.gif Search
bullet.gif Guestbook
bullet.gif Event Calendar
bullet.gif HKSBP
Login
Username

PasswordNot a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
PAUTAN BESTARI
·PORTAL RASMI - [KPM]

· PORTAL RASMI - [JPNJ]

· PORTAL RASMI - [PPD MUAR]

·PORTAL KPM - [e-GURU]

· APLIKASI PENGKALAN DATA MURID - [APDM]

· KESATUAN PERKHIDMATAN PERGURUAN KEBANGSAAN MALAYSIA - [KPPK/NUTP]

· LEMBAGA PEPERIKSAAN MALAYSIA - [LPM]

· SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH - [SPS]

· SEMAKAN GAJI - [e-PENYATA GAJI]

· SBP EXCELLENT

· SISTEM - [e-PRIHATIN]

· SISTEM PENGURUSAN LATIHAN GURU - [e-SPLG]

· SISTEM PERTUKARAN GURU [e-GTukar]

· SISTEM PENGURUSAN PERTUKARAN BUKAN GURU [e-Tukar Bukan Guru]

· SISTEM LATIHAN & KEMAJUAN STAF [SiLKS]

· SISTEM MAKLUMAT STAF

· SISTEM PENGURUSAN PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH - [SPPBS]

· SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH - [SAPS]

· SISTEM SALAHLAKU DISIPLIN MURID - [SSDM]

· SISTEM MAKLUMAT PENGURUSAN PENDIDIKAN - [EMIS]

· SISTEM AUTOMASI PROGRAM NILAM BERSEPADU - [i-NILAM]

· SISTEM PENGURUSAN PEPERIKSAAN ATAS TALIAN - [SPPAT]

· SISTEM PENGOPERASIAN DATA - [e-OPERASI]

· SISTEM MAKLUMAT PENGURUSAN SUMBER MANUSIA - [HRMIS]

· SISTEM LAWATAN ANTARABANGSA [e-LA]

SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR

FOR ENGLISH VERSION

MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN SPM 2013
Posted by bullet.gif fais on April 10 2014 09:27:34

MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN SPM 2013 SM SAINS MUAR

Merujuk perkara di atas, adalah dimaklumkan bahawa Majlis Anugerah Kecemerlangan SPM 2013 akan diadakan sebagaimana berikut :

TARIKH : 19 APRIL 2014

HARI : SABTU

MASA : 8.30 PAGI (Pendaftaran & Pemakaian Jubah)

TEMPAT : DEWAN BESAR SAMURAPerhatian Kepada Semua Penerima Anugerah Kecemerlangan SPM 2013 Yang Mendapat Keputusan Keseluruhan (A) Bagi Setiap Matapelajaran :

1. Anda DIWAJIBKAN menghadiri Majlis Raptai pada 18 April 2014, Hari Jumaat, Jam 8.00 Malam di Dewan Besar Samura

2. Tatacara Pemakaian Bagi Penerima Anugerah (Lelaki) : Kemeja Lengan Panjang, Seluar Slack, Kasut Kulit Berwarna Hitam, Bertali Leher dan Songkok Berwarna Hitam.

3. Tatacara Pemakaian Bagi Penerima Anugerah (Perempuan) : Baju Kurung/ Jubah (bagi Pelajar Islam) / Sopan dan Menutup Aurat (bagi Pelajar Bukan Islam).

4. Bagi mana-mana Penerima Anugerah yang ingin menginap di asrama, anda dinasihatkan supaya menghubungi pihak sekolah atau Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Mohd Fauzi Bin Othman (Ketua Warden) di talian (013-3852837) atau (06-9523181) untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.

Sekian, harap maklum, terima kasih.

RANGKUMAN BULETIN SAMURA MAC 2014
Posted by bullet.gif fais on April 07 2014 11:53:39

MAJLIS ANUGERAH PENGETUA

Seramai 18 orang pelajar dan guru-guru panitia Sejarah, Bahasa Melayu, Pendidikan Islam, Lukisan Kejuruteraan serta Panitia Fizik telah menerima Anugerah Pengetua Kali Pertama pada tanggal 2 Mac yang lalu yang telah disempurnakan oleh En. Mohamad Shahir Bin Jamalludin (Perunding Latihan Subkluster Pembangunan Modal Insan) (INTAN) Kampus Wilayah Utara yang juga merupakan bekas pelajar SM Sains Muar tahun 2004.

PROGRAM PENGANTARABANGSAAN SAMURA KE TURKI

Pada 22 hingga 27 Mac yang lalu seramai 3 orang guru iaitu Pengetua Kanan SM Sains Muar, Tuan Hj. Samian Bin Sawiyo, En. Shahrul Hafiz dan Pn. Siti Norhida bersama 24 orang pelajar lain telah mengadakan lawatan pengantarabangsaan ke negara Turki. Antara tujuan lawatan tersebut adalah untuk mengadakan rangkaian jalinan dan jaringan bersama sebuah sekolah menengah di sana iaitu Nisantasi Nuri Akin Anadolu Lisesi, Turkey. Selain itu, para pelajar juga didedahkan dengan kelas pengajian Bahasa Inggeris, di samping dapat menimba pengalaman dan mempelajari bahasa Turki, kebudayaan, sistem pendidikan, sejarah negara tersebut dan lain-lain lagi. Para guru dan pelajar Turki juga dijemput untuk menyertai program SICSEF 2014 yang akan diadakan pada Ogos ini di Samura.

MAJLIS PENYAMPAIAN SLIP KEPUTUSAN SPM 2013

Pada tanggal 20 Mac yang lalu seramai 76 orang pelajar telah mendapat keputusan Semua A dalam keputusan SPM 2013, manakala 4 orang daripada mereka mendapat keputusan penuh A+ bagi keseluruhan subjek iaitu Sidi Mohd Yusof, Mohd Amir Firdaus dan dua orang pelajar puteri. Penyampaian hadiah penghargaan tersebut telah disampaikan oleh Yang Berbahagia YDP PIBG Samura, Tuan Hj Sainal Bin Amin.

KEJOHANAN MERENTAS DESA SAMURA

Pada 16 Mac 2014 yang lalu acara Merentas Desa telah diadakan bagi memastikan pelajar sentiasa proaktif, cergas dan cerdas dalam kegiatan sukan dan permainan bagi menyahut seruan kerajaan melalui Program 1Murid 1Sukan demi melahirkan pelajar yang seimbang bukan sahaja dari sudut keintelektualan bahkan juga aspek emosi, rohani dan jasmani. Juara keseluruhan kejohanan tersebut diungguli oleh Rumah Budiman (Hijau) dan Naib Juara pula ialah Rumah Bestari (Biru). Tahniah kepada semua peserta pertandingan dan guru pembimbing bagi setiap rumah.

MINGGU ANTI-DADAH SAMURA

Unit Bimbingan & Kaunseling telah mengadakan Minggu Anti-Dadah peringkat sekolah pada 9 hingga 14 Mac yang lepas. Minggu Anti-dadah ini diadakan bertujuan memberi pendedahan kepada para pelajar tentang bahaya dadah dan memperkembangkan bakat pelajar melalui aktiviti yang djalankan. Aktiviti tersebut melibatkan Pertandingan Kuiz Anti-Dadah yang telah dimenangi oleh Priya Anak Perempuan Somasundaram Tingkatan 4 Jaya dan Pertandingan Melukis Poster yang dijuarai oleh Sara Sofea Bt Mohamad Isa Tingkatan 5 Cerdik. Tahniah diucapkan.

RANGKUMAN PENCAPAIAN SAMURA BULAN MAC 2014
Posted by bullet.gif fais on April 06 2014 08:50:34

[PENCAPAIAN CEMERLANG SAMURA SEPANJANG BULAN MAC 2014]

1. JOHAN FORUM REMAJA DAERAH MUAR/ LEDANG

- Forum ini telah diadakan di SMK Seri Menanti pada 13 Mac 2014, Nur Eliana Asma (Ting. 5 Arif) telah dinobatkan sebagai Pengerusi Forum Terbaik dan Nur Karimah (Ting. 5 Gigih) telah dinobatkan sebagai Pemforum Terbaik. Tahniah diucapkan.

2. JOHAN DAN NAIB JOHAN PERTANDINGAN SYARAHAN AGAMA KARNIVAL PENDIDIKAN ISLAM DAERAH MUAR & LEDANG

- Karnival ini telah berlangsung di SABK Lughotul Quran, Kesang Tasek pada 17 Mac yang lalu sebanyak 7 acara telah dipertandingkan dalam karnival ini. Puteri Faten Fariheen (Johan Syarahan Agama Perempuan) dari Ting. 5 Dinamik, Mohamad Nur Aiman (Naib Johan Syarahan Agama Lelaki) dari Ting. 4 Gigih, manakala Pasukan Nasyid Samura Kumpulan Soutul Akhyar berjaya mendapat Tempat Ketiga dalam Pertandingan Nasyid.

3. 5 EMAS, 2 PERAK, DAN 10 GANGSA KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG MSSD LEDANG

- Kejohanan Balapan Dan Padang Mssd Ledang Kali ke-47 ini telah diadakan di Kolej Matrikulasi Tangkak, Johor pada tanggal 10 hingga 13 Mac lalu. 5 Emas tersebut berjaya diungguli oleh Ahmad Khawarizmi dari Ting. 4 Teguh dalam acara Lompat Kijang L18, Yong Mohd Najib dari Ting. 5 Tegas dalam acara 800 Meter L18, Raziatul Aini dari Ting. 5 Teguh dalam acara 100 Meter P18 dan Nurul Nabilah dari Ting. 5 Cerdas dalam acara Lompat Kijang dan Lompat Jauh P18.

- Nurul Nabilah juga dinobatkan sebagai peserta terbaik dan mencatatkan Rekod Kejohanan MSSD Ledang yang baru iaitu 9.37 meter dalam acara Lompat Kijang.

4. JOHAN PIALA KETUA PUTERI UMNO KEJOHANAN BOLA JARING TERTUTUP LEDANG

- Kejohanan Bola Jaring ini telah diadakan di Kompleks Sukan Komuniti Pulau Penarik Sungai Mati, Ledang pada 15 Mac 2014. Pasukan Bola Jaring Samura membawa pulang Piala Pusingan, wang tunai RM 400, pingat dan sijil penghargaan.

TAHNIAH & SYABAS KEPADA SEMUA PESERTA, JURULATIH DAN GURU PENGIRING YANG TERLIBAT BAGI SETIAP ACARA DAN PERTANDINGAN.

BORANG TERBAHARU UNTUK PERMOHONAN SEMAKAN SEMULA SPM
Posted by bullet.gif fais on March 27 2014 00:37:16

Perhatian kepada pelajar Lepasan SPM 2013 yang ingin membuat rayuan permohonan semakan semula :

1. Borang Permohonan Semakan Semula SPM yang telah diedarkan pada tarikh 20 Mac 2014 tidak boleh digunakan lagi.

2. Anda dikehendaki Memuatturun, Mencetak, Melengkap, Menandatangan dan Menghantar semula borang terbaharu yang telah lengkap diisi ke pejabat sekolah SM Sains Muar dengan kadar segera. (Sebelum atau Pada 7 APRIL 2014).

3. Bagi pelajar yang tinggal di negeri Perak, Pulau Pinang, Kelantan dan Terengganu, anda diminta supaya membeli Wang Pos dan poskan bersama borang terbaharu yang telah lengkap diisi ke pejabat sekolah SM Sains Muar untuk diproses secara On-line. Sila sertakan Nombor Akaun Bank supaya wang yang telah diserahkan pada 20 Mac 2014 yang lalu boleh dikembalikan semula kepada anda.

4. Manakala, bagi pelajar yang tinggal di negeri Johor, Melaka, Selangor, Negeri Sembilan dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Putrajaya, anda diminta datang ke sekolah untuk menyerahkan sendiri kiriman Wang Pos beserta Borang Terbaharu Permohonan Semakan Semula SPM yang telah lengkap diisi.

**Borang Terbaharu Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) Untuk Permohonan Semakan Semula Bagi Pelajar Lepasan SPM 2013 Boleh Dimuat Turun DI SINI

Sekian, harap maklum, terima kasih.

MAJLIS PENYERAHAN SIJIL-SIJIL & SLIP KEPUTUSAN SPM 2013
Posted by bullet.gif fais on March 19 2014 21:10:22

MAJLIS PENYERAHAN SIJIL-SIJIL & SLIP KEPUTUSAN SPM 2013 SM SAINS MUAR

Merujuk perkara di atas, adalah dimaklumkan bahawa Majlis Penyerahan Sijil Dan Slip Keputusan SPM 2013 akan diadakan sebagaimana berikut :

TARIKH : 20 MAC 2014

HARI : KHAMIS

MASA : 10.00 PAGI

TEMPAT : DEWAN BESAR SAMURAPerhatian : Hanya calon SPM 2013 yang tinggal di Pantai Timur dan Utara sahaja dibenarkan menginap di asrama seperti dari Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Pahang, Perak dan Terengganu.

Sekian, harap maklum, terima kasih.

MAJLIS PENDAFTARAN PELAJAR TINGKATAN 4 AMBILAN KE-2
Posted by bullet.gif fais on March 02 2014 11:41:11

MAJLIS PENDAFTARAN PELAJAR TINGKATAN 4 AMBILAN KE-2 SM SAINS MUAR TAHUN 2014

Merujuk perkara di atas, adalah dimaklumkan bahawa Majlis Pendaftaran Pelajar Tingkatan 4 Ambilan Ke-2 Sesi 2014 akan diadakan sebagaimana berikut :

TARIKH : 05 MAC 2014

HARI : RABU

MASA : 8.00 PAGI

TEMPAT : DEWAN MAKAN SAMURAPerjalanan Majlis :

8.00 pagi - 11.00 pagi : Sesi Pendaftaran

11.15 pagi : Majlis Taklimat

Atur Cara :

1. Kata alu-aluan Pengerusi Majlis

2. Bacaan Doa

3. Ucapan YDP PIBG

4. Ucapan Tuan Pengetua

1.30 petang : Jamuan [Tempat Dewan Makan]PROSEDUR PENDAFTARAN :

1. Kaunter 1 : Isi Borang Pendaftaran Secara Online

2. Kaunter 2 : Pendaftaran Asrama / Kelas

3. Kaunter 3 : Bayaran Sekolah

4. Kaunter 4 : Bayaran Koperasi

Sekian, harap maklum, terima kasih.

RANGKUMAN PENCAPAIAN SAMURA - FEBRUARI 2014
Posted by bullet.gif fais on March 02 2014 02:16:14

[PENCAPAIAN MEMBANGGAKAN SAMURA SEPANJANG BULAN FEBRUARI 2014]

1. PERTANDINGAN LAYANG-LAYANG PERINGKAT ANTARABANGSA

- Pasukan Samura berjaya mendapat tempat Ke-5 dan Ke-7 dalam (Acara Train Kite), manakala bagi pertandingan Layang-layang (Jenis Rokaku) Samura berjaya merangkul tempat ke-7 dan ke-9 daripada 87 pasukan yang bertanding yang terdiri daripada Sekolah-sekolah Menengah Seluruh Malaysia dan ASEAN.

2. TEMPAT KE-5 PERTANDINGAN WAU BULAN PERINGKAT KEBANGSAAN

3. 7 EMAS, 3 PERAK DAN 1 GANGSA PERTANDINGAN MEMANAH MSSD LEDANG

- Aimi Fatimah Binti Abdul Malek berjaya merangkul 4 Pingat EMAS dan menyapu bersih acara (30m, 40m, 50m dan 60m) bagi Kategori Perempuan 18 Tahun. Manakala bagi acara Lelaki 18 Tahun : Muhammad Suffian Bin Dahari (EMAS acara 30m dan 40m), Mohammad Faris Hisham Bin Najhan (EMAS acara 50m dan PERAK acara 30m) dan Muhammad Aliy Afiq Bin Che Anuar (PERAK bagi acara 60m dan 50m serta GANGSA acara 40m) dan berjaya mewakili Pasukan MSSD Ledang ke Peringkat Negeri.

4. JOHAN BERPASUKAN KATEGORI PEREMPUAN BAWAH 18 DAN JOHAN KESELURUHAN KEJOHANAN CATUR MSSD LEDANG

- Aliya Asma Binti Mohammad Roji berjaya merangkul EMAS, Fatin Afiqah Binti Hasidin berjaya merangkul PERAK dan Ameerah Nazheefah Bt Hamzah berjaya medapat GANGSA bagi acara Individu Kategori P18.

5. JOHAN BERKUMPULAN KATEGORI L18 KEJOHANAN TENPIN BOLING MSSD LEDANG

- Muhammad Ammar Bin Ali berjaya merangkul JOHAN dan Muhammad Firdaus Bin Ahmad berjaya merangkul TEMPAT KE-3 bagi acara Individu Kategori L18 serta berjaya mewakili Pasukan MSSD Ledang ke Peringkat Negeri.

6. JOHAN BERKUMPULAN KATEGORI P18 KEJOHANAN MERENTAS DESA PERINGKAT DAERAH LEDANG

- Ramizah Binti Ramzan Ali berjaya merangkul GANGSA bagi acara individu dan berjaya mewakili Pasukan MSSD Ledang ke Peringkat Negeri.

TAHNIAH & SYABAS KEPADA SEMUA PESERTA, JURULATIH DAN GURU PENGIRING YANG TERLIBAT BAGI SETIAP ACARA DAN PERTANDINGAN.

HUBUNGI KAMI
SEKOLAH MENENGAH SAINS MUAR, TANJUNG AGAS,
84009, LEDANG, JOHOR.

TEL.NO.: 06-9523181
FAX NO.: 06-9536693
KOD SEKOLAH : JEA 5027
E-MAIL :
samura@sainsmuar.edu.my LAMAN WEB :
www.sainsmuar.edu.my
ALIH BAHASA
· Arabic

· Chinese

· English

· Hindi

· Indonesian

· Japanese

· Tamil

· Thailand

KENALI SAMURA
· Portal Samura

· Blogspot Samura

· Wikipedia Samura

· Pusat Sumber Samura

· Asrama Samura

· Facebook Alumni Samura - [Aloera]

PAUTAN SBP MALAYSIA
Flash Clock
Events
<< April 2014 >>
Mo Tu We Th Fr Sa Su
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Birthdays Birthday(s):
MAKLUMAN
CERNA MINDA & SEMASA
· e-AL-QURAN AL-KARIM

· e-MUTIARA HADITH

· AKHBAR METRO

· BERITA NASIONAL MALAYSIA

· BERITA HARIAN

· EDUWEBTV

· KOSMO ONLINE

· SINAR HARIAN

· THE STAR

· TUTOR PENDIDIKAN

· UTUSAN MALAYSIA

· UTUSAN BORNEO

Samura Copyright 2009